HISTORIEK   Van 'muziek' naar modern harmonieorkest

2001

Na 20 jaar draagt Tony D’heer het voorzitterschap over aan Paul Van Kerckhove. Paul steunt dirigent Luc Blomme in zijn muzikale keuzes en trekt resoluut de kaart van  de jeugd. Zo wordt opnieuw gestart met een eigen muziekopleiding.


2003

Op voorstel van dirigent Luc Blomme neemt KUNST ADELT na vele jaren opnieuw deel aan de provinciale muziektornooien. De harmonie stelt zich met succes  ‘bescheiden’ voor in derde afdeling.


Het Ceciliaconcert in november wordt omgevormd tot een thema-concert. Het ‘Middeleeuws Concert’ in de parochiekerk van Zele-Heikant wordt een mix van muziek, zang en vertellingen. De muzikanten zijn voor de gelegenheid uitgedost in Middeleeuwse gewaden en er vallen ook acrobaten, vendeliers en vuurspuwers te  bewonderen. In de zomer van 2004 herhaalt de harmonie dit concert in de tuinen van het kasteel van Gaasbeek.


2004

De Koninklijke Harmonie KUNST ADELT pakt voor het eerst groots uit met een prestigieus concertproject. In de fabriekshallen van Seghers-Keppel (Gentsesteenweg, Zele) genieten meer dan 1.200 toeschouwers van ‘BrittaniA’, een compilatie van hoogtepunten uit de Britse muziekgeschiedenis. Bezielers van het eerste uur zijn, naast dirigent Luc Blomme, Guido Van Hemelrijck, Paul Ernalsteen en Tom Schiettecat. De harmonie ontvangt voor deze prestatie de Gemeentelijke Cultuurprijs.

 

2005

Tijdens Coast2Coast [Het Zilte en het Zoete van de Zee] concerteert de harmonie samen met o.a. Jo Lemaire en Philippe Robrecht. Sporthal De Zeven zit twee avonden afgeladen vol; goed voor meer dan 1.400 bezoekers. De themaconcerten zijn een succes voor zowel publiek als orkest; tegelijkertijd zorgt de voorbereiding en het productieproces voor een fantastische dynamiek onder de vele helpers.

 

2006

De muzikale prestaties van de Koninklijke Harmonie KUNST ADELT blijven niet onopgemerkt. In de zomer concerteert de harmonie succesvol op het podium van de Gentse Feesten Sint-Baafsplein, opnieuw samen met Jo Lemaire en Philippe Robrecht.

 

In het najaar gaat veel tijd en energie naar de zoektocht naar een nieuwe repetitieruimte. De gebouwen van Café Koninklijke Harmonie worden verkocht en ruimen   plaats voor een nieuwbouwproject. Uiteindelijk vindt KUNST ADELT onderdak in de turnzaal van de basisschool te Zele-Heikant. Het betekent elke week opnieuw een
logistieke uitdaging, maar een vinnige kern zet er resoluut de schouders onder: Kris Van Kerckhove, Werner Colman & Tom Schiettecat.

 

2007

Tijdens de provinciale wedstrijden stelt KUNST ADELT zich voor in tweede afdeling. Na een puike prestatie wordt de harmonie beloond met ‘grote onderscheiding’.

 

In november tovert de harmonie opnieuw een fabriekshal om tot eventlocatie. Met Ticket 2 Ride brengt dirigent Luc Blomme een reeds lang gekoesterd idee tot leven:   een gezelschapsspel wordt omgevormd tot muziekproductie. Barbara Dex, Manu Mellaerts en Makeblijde zorgen er mee voor dat de voorstellingen weken van tevoren zijn uitverkocht.

 

2010

In het najaar overlijdt voorzitter Paul Van Kerckhove. Het afscheid van Paul zet een zware domper op de voorbereidingen van ‘De Grootste Belg’, een concertproject rond bekende figuren uit de Belgische geschiedenis. De harmonie zorgt tijdens beide concertavonden voor een pakkend eerbetoon. Muzikale gast is Jelle Cleymans met wie de harmonie hoogtepunten brengt uit de musicals Daens en Kuifje.

 

Paul Ernalsteen wordt gekozen tot nieuwe voorzitter.

 

2011

De harmonie dient zich opnieuw voor te stellen tijdens de provinciale klasseringstornooien. Dirigent Luc Blomme krijgt groen licht om deel te nemen in eerste afdeling. Het orkest wordt klaargestoomd op wat één van de meest memorabele middagen uit de samenwerking met Blomme zal blijken. Na voortreffelijke vertolkingen van zowel opgelegd als keuzewerk behaalt KUNST ADELT de grootste onderscheiding en wordt voor vier jaar geklasseerd in Uitmuntendheid.

 

Juli 2011: KUNST ADELT voor een tweede maal te gast op het concertpodium van de Gentse Feesten Sint-Baafsplein.


2012 

In november voegt KUNST ADELT ‘Dance 2 the Rhythm’ toe aan het rijtje succesvolle concertproducties. Ditmaal wordt Sporthal VHVD omgebouwd tot concerthal voor twee swingende avonden boordevol dansmuziek, samen met onder meer Patrick Riguelle.

 

2013

Met de komst van een nieuwe sportvloer is repeteren in de basisschool niet langer mogelijk. KUNST ADELT verhuist opnieuw, ditmaal naar parochiezaal De Kring, waar   de nodige aanpassingswerken worden uitgevoerd om in optimale omstandigheden te kunnen repeteren én achteraf een glas te drinken.

 

2011 - KUNST ADELT een tweede maal te gast op de Gentse Feesten

2012 - Dance 2 the Rhythm